Risikokart for kommende barkbilleangrep
Prosjektets hovedmål har vært å etablere verktøy for kartlegging av skog som er utsatt for angrep av granbarkbiller.
Kort oppsummering av prosjektets resultater
Prosjektet har etablere metodikk for å kartlegge angrepet skog basert på flybilder og bildematching både basert på tradisjonelle feltdata, men også via annotering og dyplæring. De to metodiske tilnærmingen har ulike fordeler og ulemper, men ga tilsvarende resultat, for storskala implementering vil nok en dyplæringsimplentering gi størst fordeler.
Bruk av satellittbilder med høy romlig og temporal oppløsning kan benyttes for å overvåke utvikling av billeangrep med moderatnøyaktighet. I prosjektet ble det innsamlet data fra fly isteden for bruk av drone da selskapet som skulle fly drone ikke klarte å gjennomføre flyvningene.
Undersøkelse av både feltdata og fjernmålte deteksjoner av angrep viser tydelig at middelhøyde og middeldiameter er viktige bestandegenskaper for å forklare risiko for barkbille angrep.
En lokalt tilpasset dynamisk risikomodell er utviklet med moderat nøyaktighet. Modellen baserer seg på avstand fra nærmeste detekterte angrepet tre samt middelhøyde og dominerende treslag.