Presis bruk av foryngelsesmateriale av furu for økt overlevelse og skogproduksjon
Prosjektets hovedmål har vært å styrke beslutningsgrunnlag for best mulig bruk av foryngelsesmaterialer av furu for økt overlevelse og skogproduksjon.
Prosjektet «Presis bruk av foryngelsesmateriale av furu for økt overlevelse og skogproduksjon» ble gjennomført for å vurdere bruken av svenske frøplantasjematerialer i Norge. Bakgrunnen er økende interesse for disse materialene, som gir høyere volumproduksjon, men hvor kunnskapsgrunnlaget for bruk langs klimagradienter, er begrenset. Siden 2013 har Norge importert rundt 8 millioner svenske furutrær og betydelige mengder frø.
Målet for prosjektet var:
i) Evaluere overlevelse og skader i nyere plantefelt, med fokus på ytterkantene av godkjent
bruksområde;
ii) Vurdere behov for endringer i retningslinjer for bruk;
iii) Fremme samarbeid med svenske foredlere og dele erfaringer.
Førtito plantefelt i Innlandet ble kartlagt, med prioritet på markberedte og nylig tilplantede områder. Det ble registrert vitalitet, skader, planteplass og skadetyper på plantet furu og et utvalg naturlig foryngelse. Proveniensforsøk med både norske og svenske materialer ble inkludert i vurderingene.
Resultatene fra kartleggingen viser at det er generelt god vitalitet på feltene. Til sammen 2819 kulturplanter ble undersøkt og 92,3 % hadde svært god vitalitet eller litt nedsatt vitalitet. Det var en del skader i feltene, der hovedårsaken til skadene var beiting og udefinerbar skadeårsak. Mange av skadene var vurdert å ikke påvirke vitaliteten negativt. Plantematerialet Västerhus fungerte godt i Innlandet på høydelag under 650 moh., men i høydelag over 650 moh. i nordlige kommuner i Innlandet på de feltene vi undersøkte i Folldal, Alvdal, Tolga, Tynset, Engerdal kan det se ut til at vitaliteten var noe lavere og skadeandelen noe høyere som følge av både beiting og udefinerbare årsaker. Vi hadde for få felter av Lyckstad, Gnarp og Sollerön til å vurdere bruken langs klimagradienter. Resultatene støtter fortsatt bruk av de svenske frøplantasjematerialene innenfor oppsatte bruksområder på Innlandet, men ikke en utvidelse til høyere høydelag for de nordlige kommunene i Innlandet.
Det er behov for mer forskning, inkludert proveniensforsøk i høyereliggende områder, for å sikre tilpasset bruk av svensk frøplantasjemateriale. Samarbeid med svenske skogplanteforedlere vil fortsette for å dele erfaringer og forbedre materialvalg. Dataene vil bli videre analysert for vitenskapelig publisering, og resultatene vil bli delt med Kontrollutvalget for frøforsyningen til skogbruket for vurdering av retningslinjer. Prosjektgruppa vil presentere resultatene fra prosjektet på relevante samlinger for skogeiere i 2025.