Forprosjekt om omstilling til lukkede hogster

Forprosjekt om omstilling til lukkede hogster

Skjerpede PEFC-krav, og økt interesse for bruk av lukkede hogstformer var opphav til at aktørene bak SKOGSKOLEN og Skogkurs tok initiativ til å utvikle en helhetlig kompetansepakke om lukkede hogster.

Skogkurs skal gjennom flere enkeltstående prosjekter utvikle et opplæringsprogram som til sammen skal bidra til at det operative skogbruket blir i stand til å øke omfanget av lukkede hogster basert på oppdatert og solid faglig kompetanse.

Et av delprosjektene i kompetansepakken for lukkede hogster er utvikling av et opplæringstilbud i omstilling til lukkede hogstformer. For å komme i gang raskt, og sikre en hensiktsmessig innretning av det planlagte hovedprosjektet, ble det satt i gang et forprosjekt. Kursene i kompetansepakken for lukkede hogster utvikles og tilbys gjennom bransjesamarbeidet SKOGSKOLEN.

Målsettingen for forprosjektet var å legge til rette for høy faglig kvalitet og effektiv gjennomføring av delprosjekt tre (hovedprosjekt omstilling) i kompetansepakken om lukkede hogster. Forprosjektet skulle også bidra til økt kompetanse hos Skogkurs, samt innheting av visuelle og pedagogisk egnede virkemidler for senere bruk.

Vi jobbet mot både skogeiere, det operative skogbruket og forskningen. Vi snakket med i overkant av 30 skogeiere med interesse for omstilling, og besøkte seks av skogeierne som hadde eiendom på Østlandet. Skogeierne ble intervjuet før og under befaring, og det ble dokumentert med film og bilder underveis. Det ble også gjennomført intervjuer med 2-4 tømmerkjøpere/planleggere fra organisasjonene i styringsgruppa for SKOGSKOLEN, med untakelse av Norges Skogeierforbund, for å belyse utfordringer og behov. Videre har vi vært i dialog forskningsmiljøene med kompetanse på omstilling hos NMBU i Norge og ved SLU i Sverige. Studietur til Sverige ble prioritert vekk etter dialog med SLU og Skogsstyrelsen. Tiden ble brukt til ytterligere litteraturstudie og dialog med forskerne. Vi har befart et praktisk eksempel på en omstilling i Åsnes kommuneskoger hvor det er gjennomført en større VDT-tynning. Dette ble også dokumentert med drone og kamera.

Gjennom forprosjektet har vi etablert god forståelse av hva omstillingsbehovet gjelder, og hva kunnskapsbehovet i det operative skogbruket er. Erfaringene har gitt oss mulighet til å innrette hovedprosjektet svært presist, og målrette kursingen mot behovene hos de aktuelle målgruppene.

Det hadde vært fordelaktig å gjennomføre tilsvarende kartlegginger med maskinførere, men vi antar at andre etablerte prosjekter om lukkede hogstformer (støtte fra HK-dir til veiledning av maskinførere) vil bidra til å oppnå den nødvendige innsikten.